Ingrediënten

5 gezonde granen en zaden die je moet eten

gezonde granen en zaden

5 gezonde hele granen en zaden die je moet eten

Hele granen zouden in ieder mens leven een belangrijke rol moeten spelen, omdat ze een positieve invloed hebben op de algehele gezondheid.

De term “hele Granen” betekend de natuurlijks staat van het graan waarbij het hele zaad nog intact is (volkorenzaad).
Het zaad is opgedeeld in 3 eetbare delen – de zemelen, de kiem
en de endosperm.

Al deze delen bevatten essentiele voedingsstoffen, en worden verwerkt tot voedingsmiddelen. Hierbij horen o.a. meel, rijst, brood en pasta.

Witte meel als voorbeeld wordt gemaakt door alleen het binnenste deel van de tarwe korrel te malen. Dat binnenste heet de endosperm. Om dat te kunnen doen moeten de zemelen (harde schilletjes) en de kiemen (de zaadjes) worden verwijderd. Bij volkorenmeel worden alle drie delen gebruikt.

In witte levensmiddelen zitten dus veel minder essentiële voedingsstoffen en de verdere verwerking ervan maakt er lege koolhydraten van die voor een onrustige bloedsuikerspiegel zorgen.
Volkoren producten zijn een betere keuze en zijn onderhand al in alle variaties te verkrijgen. Denk aan brood, cake, pudding, pasta, rijst, meel en muesli soorten e.z.v.

De Voedingsstoffen

Granen en zaden zijn belangrijke bronnen van vele voedingsstoffen , waaronder
voedingsvezels , verschillende B vitaminen ( riboflavine , niacine ,
thiamine , en foliumzuur ) en mineralen , waaronder ,
magnesium , selenium en ijzer.

De voedingsvezels houden je lang verzadigd en beinvloeden het maag darm systeem positief. Het eiwit erin zorgt voor een goede transport van essentiële stoffen naar de spieren, denk daarbij ook aan de hartspieren e.z.v.

De gezonde waardevolle eigenschappen van hele granen en zaden zijn dus niet te verwaarlozen. Vroeger werden 3 porties ervan per dag aanbevolen, tegenwoordig weten wij echter, dat een portie per dag voldoet om ons van alles te voorzien.

Nu over de 5 beste hele granen en zaden

Quinoa

Niet alleen is quinoa gezond , het is heerlijk. In tegenstelling tot andere granen , wordt het licht en luchtig als het wordt gekookt . De smaak is niet overdreven, waardoor het makkelijk te combineren is met andere voedingsmiddelen . In vergelijking met andere granen , is de kooktijd vrij kort .

Quinoa bevat een hoog gehalte aan eiwitten en weinig vet. Bovendien ondersteunt quinoa de spijsvertering , reguleert het cholesterolgehalte en beschermd voor bepaalde soorten kanker .

Het helpt ook de spieren , organen en klieren te versterken , en is een krachtige lang aanhoudende energiebron. 

Bruine Rijst – Volkorenrijst

Bruine rijst is een gezond alternatief voor witte rijst , want het is in tegenstelling tot witte rijst onbewerkt en dat maakt het meer voedzaam. Bruine rijst wordt ook zilvervliesrijst of volkoren rijst genoemd. Diy omdat het zilvervliesje van de korrel niet verwijderd, zoals dat bij witte rijst gebeurd.

Verder is het rijk aan eiwitten , alsmede voedingsvezels en B – groep vitaminen. Het is de ideale aanvulling voor je dieet , want het bevat essentiële voedingsstoffen die niet zo gemakkelijk  gevonden worden in andere voedingsmiddelen .

De voedingsvezels die het bevat kunnen galstenen voorkomen . Daarom wordt bruine rijst aanbevolen voor mensen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van galstenen .

Havermout

Havermout is ideaal als jij je dieet wilt aanvullen met extra calorieën. 1 kop van havermout bevat meer dan 600 calorieën (100 g = 363 kcal). Het is rijk aan voedingsvezels – zo rijk dat een kopje havermout 67 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan voedingsvezels voor volwassenen geeft.

Havermoutvlokken zijn ook goed gevuld met eiwit en een aanzienlijk deel van ijzer . Het eten van havermout als ontbijt is een uitstekend idee, want het geeft je een vol gevoel , zodoende hoef je waarschijnlijk niet iets tussendoor te eten voor je volgende maaltijd.

Het bied je lichaam veel energie en alle voedingsstoffen die je nodig hebt om te genieten van een uitstekende gezondheid.

Gekookte havermout helpt om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Als bijgevolg , helpt het om type 2 diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten te voorkomen.

Gerst

Gerst is een uitstekend graan. Het heeft een stevige , nootachtige smaak die de smaak van ander voedsel kan aanvullen, en het mondgevoel ervan verschilt niet al te veel van die van pasta.

Gerst bevat zeer weinig calorieën en veel essentiële voedingsstoffen : vezels, eiwitten , koper, ijzer , fosfor , selenium en mangaan .

Echter , gerst duurt ongeveer een uur en een half om te koken , dus het is niet zo gemakkelijk te maken als de andere volle granen die in dit artikel worden genoemd, maar als je de tijd om het te bereiden kunt of wilt besteden , is het de moeite meer als waard.

Bovendien vermindert gerst visceraal vet , dat rond vitale organen voorkomt . Dit komt door de hoeveelheid oplosbare vezels die het bevat. Daarom wordt gerst aanbevolen als je probeert om vooral rond de buik gewicht te verliezen.

(Visceraal vet, beter bekent als buikvet, is het vet wat zich, ter bescherming, om de organen bevind in de romp en in de buik)

Gierst

Gierst is een zeer gezond volkoren . Het bestaat in verschillende kleuren , zoals wit , geel , rood of grijs .

De gierst graan is erg klein en heeft een rijke hartige smaak. Gierst kan geheel of gepureerd gegeten worden.

Het is laag in calorieën en hoog in voedingsstoffen, zoals eiwitten, mangaan , fosfor , voedingsvezels , waardoor het een zeer gezond graan is om in je dieet opgenomen te worden . Vanwege het hoge magnesiumgehalte is het zeer goed voor de gezondheid van het hart .

Het helpt ook bij het ontwikkelen en versterken van lichaamsweefsel en verlaagt het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes. Daarom is het sterk aanbevolen voor sporters , pre – diabetici en omdat het helpt om de vorming van galstenen te belemmeren , is het ook aanbevolen voor mensen die eerder last hadden van galstenen .

Conclusie

Hou van volle granen ! Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en essentiële voedingsmiddelen en mogen zodoende nooit beschouwt worden als de “slechte koolhydraten ” , zoals witte rijst en witte pasta.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.