Gezond eten

Vitamine of Mineralen Tekort

vitaminen en mineralenSymptomen van een vitamine of mineralen tekort

Krijg je alle voedingsstoffen die je nodig hebt voor je lichaam binnen om goed te functioneren? Wat denk je? Ongeacht wat je gelooft, is het antwoord… waarschijnlijk niet. De paleo dieet, eiwitrijke dieet, zuivel-vrij dieet, South Beach, Atkins, Dukan, koolhydraatarme en vetvrije diëten, kunnen allemaal ongezonde gaten brengen in jouw gezonde voedingsbehoefte. Dit zou kunnen leiden tot voeding en vitaminetekorten die schadelijk zijn voor uw gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk.

De volgende 8 voedingstekorten en hun symptomen zijn de meest voorkomende in Europa en in andere moderne samenlevingen. Vergeet niet dat in de meeste gevallen een evenwichtige voeding met inbegrip van vers fruit en groenten, mager vlees, vis zoals zalm of makreel, en gehele korrels een volledig voedingsprofiel kunnen leveren, welk elk tekort voorkomt.

IJzer

Deficiëntieverschijnselen: Bleke huid, dun haar, voortdurende vermoeidheid

Dit is de meest voorkomende nutritionele deficiëntie. IJzer is een mineraal dat je lichaam helpt om rode bloedcellen te maken. Een lage-ijzer-dieet betekent dat je lichaam niet goed zuurstof levert. Het eten van rundvlees, bonen, oesters en spinazie is goed ter verbetering van je inname van ijzer.

Vitamine B12

Deficiëntieverschijnselen: Gevoelloze voeten, benen en handen, evenwicht problemen, vermoeidheid, gezwollen tong, paranoia en verlies van geheugen

Vitamine B12 is een essentieel onderdeel in de productie van DNA. Het is ook belangrijk voor het versturen van de signalen die naar je hersenen gaan. Veganisten hebben vaak een vitamine B12 te kort. Een B12 supplement of een dieet met kip, vis, melk en yoghurt is het antwoord als het gaat om het verkrijgen van deze noodzakelijke voedingsstof. 

Magnesium

Deficiëntieverschijnselen: Zwakke eetlust, vermoeidheid, abnormale hartslag, veranderingen van de drastische persoonlijkheid, spierkrampen

Magnesium helpt je bij het produceren van energie. Het is ook belangrijk voor de gezondheid van het bot. Sommige medicijnen veroorzaken een laag niveau van magnesium. Spinazie, amandelen, zwarte bonen, pinda’s en cashewnoten zijn extreem hoog in magnesium.

Calcium

Deficiëntieverschijnselen: Vermoeidheid, abnormale hartslag, zwakke eetlust en spierkrampen (de symptomen zijn vaak vaag)

Calcium is belangrijk voor de gezondheid van je botten. Het is ook cruciaal voor de juiste zenuwen en voor het goed functioneren van de spieren. Twee of drie porties yoghurt of melk per dag biedt alle calcium die je nodig hebt. Kaas en donkere groene groenten zoals boerenkool leveren ook veel calcium.

Vitamine D

Deficiëntieverschijnselen: Pijnlijke spieren, zwakke botten, chronische zwakte en vermoeidheid (de symptomen zijn vaak vaag)

Net als calcium is vitamine D belangrijk voor de gezondheid van de botten. Voedselbronnen voor vitamine D zijn yoghurt en melk. Deze belangrijke voedingsstof is ook gevonden in zalm en tonijn. Slechts 15 minuten per dag je huid blootstellen aan de zon activeert je lichaam om zelfs alle vitamine D aan te maken die je nodig hebt.

Kalium

Deficiëntieverschijnselen: Gebrek aan kracht, abnormale hartslag, gewichtsverlies en constipatie

Kalium is van cruciaal belang om je hart, de nieren en de belangrijke organen goed te laten werken. Eetstoornissen, nierziekten en diarree zijn een aantal bekende oorzaken van kalium deficiëntie. Bananen, veel groenten, bonen, erwten en gehele korrels zijn kalium-rijk.

Foliumzuur

Deficiëntieverschijnselen: Voortijdig grijs haar, vermoeidheid, gezwollen tong en mond zweren

Foliumzuur is uiterst belangrijk voor vrouwen tijdens hun vruchtbare jaren. Het is voor vrouwen aan te bevelen om elke dag een foliumzuur supplement in te nemen, als ze zwanger zijn of zwanger willen worden. Verrijkte granen, bonen, donkere bladgroenten, zoals boerenkool en sinaasappels zijn allemaal hoog in foliumzuur.

Vitamine C

Deficiëntieverschijnselen: Bloedend tandvlees, kneuzingen gemakkelijk, droog en broos haar, neusbloedingen, het onvermogen om infecties te bestrijden.

Vitamine C is belangrijk voor de gezonde groei van cellen en de reparatie van weefsels in uw hele lichaam. Sinaasappelen, citroen, kiwi, meloen, grapefruit, watermeloen, broccoli, groene en rode paprika, spinazie en tomaten alle leveren grote hoeveelheden van vitamine C. Een ernstig tekort aan vitamine C is ongewoon, maar mogelijk. Hiervoor kun je desnoods een vitamine C-supplement gebruiken om ervoor te zorgen dat je genoeg van deze belangrijke vitamine binnen krijgt. Zoals in alle gevallen, is het een voorkeursoptie om vitamine C via natuurlijke levensmiddelen binnen te krijgen.

De bovenstaande 8 belangrijke vitaminen en mineralen zijn kenmerkend voor de meest afwezige items in een modern dieet. In elk geval zijn er multivitaminen supplementen beschikbaar, maar het is altijd beter om de nodige vitaminen en mineralen op een natuurlijke manier binnen te krijgen.

In een goede dieet ontvang je alle voedingsstoffen en bouwstenen die je lichaam nodig heeft. Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel en houd het ook bij de bereiding natuurlijk. Kook zelf, maak smoothies van fruit gecombineerd met rauwe groente en gebruik zo weinig mogelijke voorbereide of verpakte levensmiddelen. Gebruik volkorenproducten, weinig lege koolhydraten, goede vetten en alleen natuurlijk eiwit en dan heb je qua voedingswaarde een perfect dieet.

gratis hulp bij het afvallen

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.