Koolhydraat arm

Wat zijn koolhydraten?

Wat Zijn Koolhydraten en wat doen ze?

wat zijn koolhydraten

Koolhydraten worden vaak bekritiseerd in gezondheid en fitness kringen. Zijn ze werkelijk zo slecht en verdienen ze deze kritiek? In dit artikel beantwoord ik deze vraag en meer, door informatieve over koolhydraten te geven.

Een inleiding over koolhydraten

Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten (drie belangrijke voedingsstoffen die je moet eten in relatief grote hoeveelheden om te overleven). Zij worden geconstrueerd van kettingen van suikers en er zijn twee belangrijke types van koolhydraten

  1. Simpele Koolhydraten = Dit zijn koolhydraten die een of twee suikers hebben en zoet smaken. As voorbeeld, deze koolhydraten hebben fruitsuiker (fructose) en geraffineerde suikers (sucrose).
  2. Complexe Koolhydraten = Deze koolhydraten bevatten drie of meer suikers en hebben meestal een mildere meer zetmeelrijke smaak.

De rol van Koolhydraten in je Lichaam

Koolhydraten zijn je lichaam’s meest geliefde energiebron. Als je ze binnen krijgt, gebruikt je lichaam ze om er glucose van te maken, welk in je bloed afgegeven worden. Deze glucose wordt gebruikt om je cellen en vitale organen te voeden als een soort brandstof.

Als je nu goede koolhydraten eet, dan zitten deze ook nog eens vol vezels, vitaminen en mineralen en deze zijn hoog noodzakelijk om een lichaam optimaal te laten functioneren.

Goede koolhydraten weren ziektes af en maken je lichaam sterk voor aanvallen van buitenaf. De slechte koolhydraten zorgen er juist voor dat ziektes ontstaan binnen in je lichaam. Denk hierbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en zo voort.

De beste voedingsbronnen van koolhydraten

Een van de grootste redenen, dat koolhydraten bekritiseerd worden, is dat de meeste mensen koolhydraten nuttigen van slechte kwaliteit Deze hebben weinig tot geen vezels, vitaminen en mineralen en zitten vol calorie. Het resultaat is dan, dat je lichaam steeds meer vet opslaat en weinig hulp krijgt om goed voor je gezondheid te zorgen.

Maar als je voor goede koolhydraten zorgt, kom je niet aan en ontvangt je lichaam alle nodige bouwstenen die het nodig heft om energievol en gezond te functioneren.

Om er zeker van te zijn dat je altijd de juiste koolhydraten kiest, kun jij je het beste aan de regel houden, dat je natuurlijke onbewerkte producten kiest. Dus zeker geen chips, snoep, witte bloem, rijst of pasta en ook geen kant en klare artikelen, Door veel groenten en fruit in de loop van elke dag te eten en je eten zelf te bereiden, kun je er zeker van zijn, dat je genoeg goede koolhydraten binnen krijgt

Samenvatting

Als je gezond wilt eten, dan heb je koolhydraten nodig. Het is echter niet aan te bevelen om zomaar koolhydraten te eten. Allen met de juiste keuzes in koolhydraten neem je ook genoeg vezels, vitaminen en mineralen op. De juiste koolhydraten geven je lichaam de hele dag door de juiste energie en voedingstoffen, zonder dat er gelijk vet wordt aangemaakt.

3 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.