Gezond eten

De 10 Beste etenswaren die cholesterol verlagen

De 10 Beste etenswaren die cholesterol verlagen

gezonde noten

Hoog cholesterol is een zeer bekende aandoening, die merendeels ontstaat door slechte keuzes in de levensstijl. Weinig beweging en slechte voedingsgewoontes zijn er de hoofdoorzaken van.

Slecht cholesterol dat aderen verstopt en hartaanvallen kan uitlokken is bekend als LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne).

Vandaag leer je hoe het eten van gezond voedsel je cholesterol waardes kan verlagen en op welke manier.

Hoe verlagen deze voedingsmiddelen het cholesterol?

Verschillende etenswaren werken op verschillende manieren om cholesterol te verlagen.

 • Een manier is door oplosbare vezels, die zich aan slecht cholesterol hechten en het uit het lichaam verwijderen voor het in de bloedsomloop terecht komt.
 • Een andere manier is door voeding die goede vetten bevatten en mee helpen om het slechte cholesterol te verlagen.
 • En dan zijn er nog de voedingsmiddelen, die de absorptie van slecht cholesterol blokkeren.

10 Etenswaren om de Cholesterol waarde te verlagen:

 1. Bonen – Bonen bevatten veel zemelen, maar ze bevatten ook bijzonder veel cholesterolverlagende oplosbare vezels.Studies hebben aangetoond dat het eten van bruine, zwarte, kikkererwt, kidney en boter -bonen het slechte LDL kan verlagen met 10% in 6 weken.Bonen en ook linzen hebben oplosbare vezels en verteren langzaam. Bovendien zijn ze goede vleesvervangers. Vlees is vaak de oorzaak van te hoog cholesterol, omdat het verzadigde, dus slechte vetten bevat.
 2. Haver– Haver, vooral de gesneden haver(mout) bevat ook veel oplosbare vezels en helpt zodoende het slechte cholesterol te verwijderen.
 3. Vis – Vette vis zoals zalm, haring en sardines bevatten veel omega-3 vetzuren die het LDL cholesterol verlagen. Twee of drie keer in de week vette vis eten is een lekkere manier om ongezonde dierlijke proteïnen (uit rood vlees e.a.) te vervangen.
 4. Avocado’s: Avocado’s zijn super gezond en bevatten hoge aantallen van gezonde onverzadigde vetten, HDL ((Hoge Dichtheid Lipoproteïne) die het slechte vet helpen te verwijderen. Ze bevatten ook nog beta-sitosterol, welk ook helpt om slecht cholesterol te verlagen, welk uit slecht voedsel komt.Avocado’s zijn wel calorierijk, ze kunnen dus beter niet in hoge aantallen gegeten worden, maar omdat de hart-stichting en andere instanties vastgesteld hebben, dat 30 gram gezond vet in een 1800 kcal dieet gezond is en omdat een avocado dit precies heeft, is het aan te raden om vaak avocado’s te eten.
 5. Noten – Veel studies hebben bewezen, dat noten, zoals walnoten, pistachenoten, amandelen, hazelnoten en ook pinda’s goed zijn voor het lichaam en helpen om slecht cholesterol tegen te werken. Drie gram noten per dag verlagen het LDL gehalte en bevatten ook nog eens andere gezonde vitamines en mineralen.
 6. Volkoren granen – In de schil van granen zoals koren en rijst zitten goede oplosbare vezels. In witte rijst of witte bloem ontbreken deze. Juist de schillen zijn dus belangrijk om cholesterol te verlagen.
 7. Aubergine en okra – Deze twee caloriearme groentes bevatten veel oplosbare vezels.
 8. Vezel supplementen – Supplementen met zemelen en andere vezels kunnen ook helpen om het cholesterol te verlagen.
 9. Groente oliën – Gezonde olie, welk de cholesterol niveau niet omhoog brengt, zijn kokosnoot olie, koolzaadolie, zonnebloemolie, maiskiem olie en extra Virgil olijf olie. Boter en reuzel zitten vaak vol slechte vetten daarom is vloeibare olie aan te raden.
 10. Soja – Voeding welk uit soja bestaat, inclusief tofoe, sojabonen en soja melk. Studies hebben aangetoond, dat het consumeren van 25 gram soja proteïne per dag LDL kan verlagen met 5% tot 6%.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.