Mentaal afvallen

Als de Weegschaal Stil Staat

Versla de weegschaal

weegschaal staat stil

Doorbreek het stilstaan van de weegschaal

Bijna iedereen die probeert gewicht te verliezen, kent wel het moment, dat de weegschaal stilstaat. Ondanks dat jij je precies aan het plan van de door jouw gekozen dieet houd, val je op een gegeven moment niet meer af. Dit werkt erg frustrerend en brengt je in de verleiding om op te geven.

Het maakt niet uit welk soort dieetplan je volgt, kolenhydraat arm, eiwitrijk, caloriearm, soepdieet, vetarm, suikervrij en zo voort. Veel diëten zijn om te beginnen ook niet geschikt om een langere tijd te volgen, dus dan komt het stilstaan van de weegschaal extra hard aan. Je lichaam past zich altijd aan, aan de verminderde brandstof dat het krijgt en erger nog eenzijdige manier van eten en drinken .

De meeste dieetplannen zijn zo opgebouwd, dat je dag in dag uit hetzelfde eet schema volgt. Het lichaam raakt eraan gewend, past zich aan, verlaagd de stofwisseling en je valt zodanig niet meer af.  Het maakt niet uit, dat je de eerste weken soms wel tot 3 kilo bent afgevallen, de stand nu gaat naar nul.

Als dit punt eenmaal bereikt is en je geeft op, dan kom je dubbel zo hard aan, alleen al door gewoon normaal te eten. Als je doorzet, zal je met de tijd misschien nog wel een beetje afvallen, maar niet tot je volste tevredenheid. Op de weegschaal stappen wordt dan ook een martelgang. Dit is dan extra frustrerend omdat je eerder vol vreugde de kilo’s zag verdwijnen.

De oplossing is op zich heel simpel. Wil je snel een paar kilo afvallen, dan kun je gerust op een zware dieet gaan, maar alleen voor een korte tijd. Daarna moet je wel oppassen dat de kilo’s niet razendsnel terugkomen.Wil je echter blijvend en gezond slank worden, dan zal je met dit soort diëten niet ver komen.

In mijn GezondSlank Plan heb ik er natuurlijk rekening mee gehouden. De weegschaal is vaak ook geen geschikte meetmachine, zeker omdat je in begin vaak vocht verliest en in extreme diëten met de tijd ook spieren. De sleutel in het stoppen van het stilstaan van de weegschaal, ligt erin, dat je lichaam niet weet, wat die als volgende te eten krijgt.

Bij gebrekkig eten verlaagt de stofwisseling, omdat je lichaam spaart voor slechte tijden, bij het weglaten van iets uit je noodzakelijke bouwstoffen gebeurd hetzelfde. Maar met een gevarieerd en goed uitgebalanceerd voedingspatroon, een gezonde leefstijl, gebruikt het lichaam alles zonder reserves op te bouwen. En als dan tussendoor er van iets minder is, gebruikt hij de vetreserves.

Dus zelf bij een tijdige, zware of beperkte dieet kun je het stoppen van de weegschaal tegenhouden, door alle maaltijden goed te plannen en je lichaam niet te laten wennen. Verras je lichaam regelmatig tot continue, geef hem geen kans om vet op te slaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.