Mentaal afvallen

Stress – Invloed op de Figuur

De invloed van stress op onze figuur

sress

Wij leven in een jachtige wereld. School, werk, kinderen, het huishouden, familie en sociale verplichtingen vragen steeds meer en geven minder tijd om te ontspannen Tussentijds moeten wij ons ook nog zorgen maken om ons uiterlijk en onze gezondheid. Regelmatig naar de fitness studio gaan  zit er vaak niet in en koken en eten wordt snel, snel gedaan. Dat wij stress hebben herkennen wij vaak niet, omdat het gewoon onze dagelijkse routine , ons normale dagelijkse leven is. Dit heeft een enorme invloed op onze figuur.

Verkeerde reactie tijdens stress

Wij eten verkeerd, koken snel snel, pakken regelmatig een ongezonde snack om ons even fitter te voelen en een rustige wandeling zit er vaak ook niet in. Een stressvol leven verhoogt dan wel de calorieën behoefde, maar helaas minder als wij met ondoordacht eten binnen krijgen. Als wij al sporten doen wij dat op de automatische pilot en dit werkt weer averechts op de stofwisseling. De sport wordt dan ook stress en een onderdeel van ons hectische  leven.

Dikker worden van stress

Nu worden sommige mensen mager van een gestrest leven, maar de meesten worden gewoon dikker. Bij de meesten is het zo, dat de stofwisseling van het lichaam zich aanpast aan de stress. Je lichaam wordt sneller moe, je hebt vaker honger, soms trilt je hele lichaam ervan. Je lichaam ziet dit allemaal als een bedreiging en slaat zoveel mogelijk reserves op. Vanwege dit opslaan wordt het hongergevoel sterker en voel jij je moe en slap zodat je snel een snack naar binnen werkt.  Je bloedsuikerspiegel gaat de hele dag op en neer en daarmee de snack behoefde. Een zak chips is razendsnel leeg, maar de zin om meer te eten stijgt.

Ontspanning in eten zoeken

Eten is voor veel ook een mogelijkheid om even aan de hectiek te ontsnappen. Even het heerlijke voedsel proeven, nergens aan denken. Even de tijd hebben om rustig aan de maaltijd te zitten of s’avonds op de bank even de dag vergeten met een stevige kaas plank. Soms als je niet kan slapen is een lekkere snack uit de koelkast erg rustgevend. Je hersenen leggen dit vast als ‘goed voor je’, omdat je in der daad even ontspant en vraagt je steeds vaker om deze rustmomenten. Dit is zeker niet goed voor je figuur.

Bewust en beter omgaan met stress

Plan 2 momenten van minimaal een half uur op de dag in waarin jij iets voor jezelf doet, wat niet met eten te maken heeft.

Na je half uurtje rust is er niks veranderd, maar zonder de rust veranderd er zeker ook niets. Wat wel veranderd, is, dat jij beter tegen alle stress kunt en dat jij niet nog meer stress op je laad omdat jij je schuldig voelt over extra snoepen en dik worden. Je figuur vaart er wel bij.

Tips om te doen

Neem de tijd om te eten, maar zie eten niet als rustpunt.

Hou regelmatige eettijden aan en eet verantwoord.

Bekijk je dagindeling eens uitgebreid, of sommige activiteiten en verplichtingen niet weg kunnen vallen.

Ga eens wandelen en geniet bewust van de wandeling.

Neem een bad, gun jezelf een gezichtsmasker

Pak een goed boek ergens op een rustig plekje of speel gewoon een spelletje.

Vind iets wat jouw rust geeft.

Probeer even niet aan de dingen te denken die je nog moet doen of oplossen, dat werkt na een half uurtje rust beter en soms zie je dan oplossingen, die voor het grijpen lagen, maar die je door de stress niet zag.

 

Categorieën:Mentaal afvallen

Getagd als:, ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.