Gezonder junkfood

Patat Gezond – Kan dit ?

patat gezond

Patat frietjes hebben de naam dat ze vet zijn, ongezond en zeer slecht voor een dieet. Nu horen de aardappelen ook nog eens bij de slechte kohlenhydraten, maar iedereen wil zo af en toe echt wel eens patat eten. Nu is de vraag: is dit mogelijk, kan dit ?

Laat ik eerst voorop stellen, dat patat mits goed gefrituurd niet echt vet zijn. Helaas is het wel zo dat patat uit de winkel vaak voorgebakken is en zodoende 2 keer een vet bad krijgt. Maar er zijn ook nog ovenfrietjes, die worden krokant gebakken in de oven zonder toevoeging van extra vet, maar zijn wel voorgebakken met vet. Dit klinkt allemaal alsof een patat gezond onmogelijk is, maar wij zijn er nog lang niet.

Tegenwoordig zijn er kant en klare groentefrieten . Deze zijn gemaakt van witte bonen, wortelen en mais met allerlei toevoegingen maar ook met meer vezels als patat van aardappelen. De bereiding is hetzelfde, frituren of in de oven. Minder kolenhydraten iets meer vitamines en meer vezels, maar de smaak is geheel anders. Dit zou dus een optie voor een patat gezond kunnen zijn, als je aan de smaak went en vooral in je hoofd houdt dat je gezonder bezig bent.

Voordat ik naar de betere Patat Gezond ga, wil ik eerst nog even praten over het frituren. Als het vet heet genoeg is zo’n 180 graden en het vet niet te vaak gebruikt is, is frituren helemaal niet zo vet als je denkt. Ook is het belangrijk dat je niet teveel patat in een keer bakt, gewoon portie voor portie of een grotere friteuse koopt.  Slappe patat opgezogen met vet krijg je als het vet te snel afkoelt, doordat de temperatuur niet goed was, de porties te groot of de kruimel resten van het bakken daarvoor.

Bakken in de oven is altijd een leuk alternatief, maar wil je ze mooi bruin en knapperig krijgen moeten ze van te voren gebakken zijn of bij zelfgemaakte patat met olie bestreken. Je ziet het al zonder vet kom je er niet, dus wij gebruiken het vet zo optimaal als mogelijk om een patat gezond te maken. Nu is een patat natuurlijk niet echt gezond, maar wij kunnen het wel zo gezond mogelijk maken.

Als je zelf patat of aardappelschijfjes maakt van verse aardappelen, moet je zelf langer frituren, maar als het vet heet genoeg is dus geen probleem. deze patat is dan maar een keer in een vet bad geweest. Je kan de schillen eraan laten zitten voor vezels, maar je kan ook bepaalde groente soorten  als patat snijden en frituren. Welke zal ik zo onderaan als lijst zetten.

Je kan ook zelf oven frites maken of groente frietjes, maar zonder olie zullen ze nooit knapperig worden. Dit brengt wel weer leuke mogelijkheden met zich mee.

Voorbeeld: snijd 500 gram aardappelen ( of groenten) tot frietjes, doe ze in een slakom, meng 2 eetlepels olijfolie met peper en paprika, eventueel knoflook en meng dit goed door de patat. Leg de patatjes op een rooster met bakpapier bedekt en bak ze in een voorverwarmde oven op 200 graden in circa 30 minuten goudbruin, halverwege omdraaien. Laat de aardappelen en eventuele groente de ruimte, want anders garen ze in hun eigen sap en worden zodoende niet knapperig.

Dit is de patat  die het meeste recht op de naam Patat Gezond heeft, zeker als je in plaats van vette of suikerrijke sausen als mayo , curry of pindasaus een dipsaus van yoghurt of kwark met groene kruiden gebruikt.

Groente die geschikt is als patat:
zoete aardappel
winterpeen
pastinaak
pompoen
koolrabi
knolselderij

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.