Makkelijk afvallen

Suikervrij Dieet

Een suikervrij dieet is ook een levensstijl. Vaak wordt voor suikervrij gekozen om af te vallen, maar merendeels kiezen mensen ervoor, om gezonder te leven. Geraffineerde suiker  is een leeg koolhydraat., dat houd in dat het helemaal niets aan voedingswaarde heeft. Geen vitamines, mineralen of vezels. Suiker die niet geraffineerd is heeft dit wel. Om suiker te verwerken met je lichaam zijn  deze dingen echter nodig. Als er niet genoeg vitamines, mineralen en vezels met de suiker binnenkomen kan het lichaam dus problemen krijgen. Je immuunsysteem kan slechter functioneren en je hormoonhuishouding wordt ook in de war geschopt. Je stofwisseling gaat op traag, wat inhoud dat je weinig vet verbrand.

Als jij je slap voelt of je hebt lekkere zoete trek, dan is de verleiding groot om snel een paar snoepjes of een blikje frisdrank te nuttigen. Je bloedsuikerspiegel stijgt en je voelt je energiek. Helaas is dit van korte duur en je bloedsuikerspiegel gaat ineens dalen als je niets anders nuttigt. Het lijkt op een crash in je lichaam. Eigenlijk is suiker net als drugs. Je wordt high, barst van de energie, je crasht, je wilt meer.

Nu nuttig je suiker niet alleen puur of via levensmiddelen waarvan je weet dat ze suiker bevatten. Suiker zit ook in  slasausen, ketchup, croissants, brood, kant en klare maaltijden, geconcentreerd sap e.a. Op zich zijn fabrikanten verplicht om te vermelden dat ergens suiker in zit, maar ze omzeilen dit vaak door de suiker een andere geldige naam te geven.

Je hoort het al, suikervrij leven is niet makkelijk, zeker als je niet altijd tijd hebt om alles zelf te bereiden. Ook is het nogal een zoekwerk, welke levensmiddelen welke suiker bevatten en dan heb je ook nog eens de zoetstoffen. Zoetstoffen zijn merendeels ook niet goed. De waarschuwing dat bij overmatig gebruik darmklachten kunnen ontstaan is dan wel verplicht, maar je weet niet altijd welke zoetstof nu net iets beter is. Bij een suikervrij dieet gebruik je dan ook geen zoetstoffen , maar suikervervangers.

Suiker vervangers zijn ongeraffineerde suikers. Dus puur en onbewerkt. Hiermee bedoel ik vooral dat er geen vitamines en mineralen aan ontrokken zijn. Palmsuiker, kokosbloesemsuiker, stevia, ahornsiroop en honing zijn gezonde suikervervangers. In gebak kan ook gezoet worden met bananen of dadels. De banaan is ook erg geschikt om een snelle dip weg te werken. Dit omdat de banaan 3 verschillende gezonde suikers heeft, die geleidelijk vrijkomen.

Veel denken dat bastaardsuiker veel beter is, maar ook dit is niet zo. Nog steeds hebben wij het dan over geraffineerde suiker, dus ongezond. Veel te leren dus. Op de website van AH heb ik een aantal suikervrije recepten gevonden en ook op enkele andere websites, maar het blijft zoekwerk. Boodschappen doen wordt wel een erg langdurige zaak als je met de loep eerst alle ingrediënten moet doorwerken. Ook is het lastig in begin om met de suikervervangers te werken. Ze hebben namelijk een andere verhouding als geraffineerde suiker. Dus je kan niet een op een de suiker vervangen. Experimenteren dus of de hulp van een professioneel inroepen.

Een suikervrij dieet is misschien niet echt iets voor jouw, denk je nu, maar in ieder geval kan je misschien alvast je koffie of thee proberen met suikervervangers te zoeten en daarmee een begin maken tot een gezonder en energieker leven. Wil je er wel aan beginnen, maar heb je graag professioneel advies dan raad ik je aan deze cursus te volgen.

 

Hieronder nog een lijst van slechte suikers, voor als je zelf alvast wilt kijken wat in welke levensmiddelen zit. Helaas heb je ook nog E nummers en zoetstoffen, hier heb ik op dit moment helaas nog geen lijst van.

Lijst van geraffineerde suikers: (dus slechte suikers)

Basterdsuiker
Bietsuiker
Bruine suiker
Cassonade
Dextrose
Fructose
Fructosestroop
Geleisuiker
Glucose-fructosestroop
Glucosestroop
Griessuiker
Inuline
Invertsuiker
Kandijsuiker
Kristalsuiker
Maltodextrine
Maltose
Maisstroop
Melasse
Poedersuiker
Rietsuiker
Sacharose
Sucrose
Siroop
Suiker
Tafelsuiker
Vanillesuiker

Hoeveel je af kan vallen en in welke tijd heeft er mee te maken hoeveel suiker je eerder nuttigden en wat je gewicht in verhouding met lengte is. Suikervervangers hebben natuurlijk ook een caloriewaarde, dus het komt er ook op aan hoeveel vervangers je gebruikt. Je stofwisseling zal er in ieder geval mee omhoog gaan, dus zodoende val je altijd regelmatig iets af en dan wel blijvend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.