Gezonder junkfood

Zoute haring – Junkfood of Gezond

haring junkfood of gezond

Ik denk dat de meesten wel genoeg over de geschiedenis en de feiten rond de vangst en verwerkingen van de Hollandse zoute haring weten. Daar wil het ook niet over hebben, wel over de vraag of het onder junkfood valt of een gezonde snack genoemd mag worden.

Haring bevat veel goede vitamines zoals  A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E en zit vol met veel onverzadigde omega 3-vetzuren. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en verlagen het risico op hart- en vaatziekten.  Zover klinkt het allemaal erg goed. De calorieën-waarde  is ongeveer 222 kcal per 100 gram. Een haring weegt gauw 150 gram  dus dat is dan 333 kcal. Dit klinkt al minder goed. Gezond ja, perfect voor een dieet dat ligt eraan.

Om te beginnen eten de meeste mensen niet alleen één haring, maar gelijk meerdere, dus per vis 333 kcal. Dan zijn er ook van de mensen die een broodje haring eten. Dat is meestal een witte zachte bol met sla en een dressing of saus, net een broodje gezond.  De calorieën waarde daarvan loopt gauw op naar  550 tot 600 kcal per broodje. Een goed uitgebalanceerde avondmaaltijd heeft deze waarde ook, maar geeft meer vitamines en een voller gevoel in de buik. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de meeste ‘broodjes gezond’.

Een haring is superlekker en altijd maar tijdelijk te verkrijgen, dus uiteraard willen wij ervan smullen. Haring heeft wel de eigenschap, zeker in combinatie met uien dat die de stofwisseling een boost geeft. Mits volgens een goede plan gegeten kan een haring dus geen kwaad in een goed dieet.

Als de haring als lunch mag dienen met een broodje en groentes/sla dan zou ik zeggen, neem een volkorenbroodje en een dressing van citroen, magere yoghurt met veel verse groene kruiden erin. Denk daarbij aan peterselie, bieslook, dille en dragon, maar dat is ook een smaakkwestie. Veel groentes/sla erbij of erop en je verminderd de calorieën naar een acceptabel getal voor de lunch. Niet meer als één broodje en het broodje kan het best granen bevatten, maar rauwkost zoveel je wil. Citroen en peper als smaakmiddel zorgen ervoor dat de stofwisseling voor een half uurtje op hoge toeren loopt. Dus voor een snellere verbranding.

Op zich blijft het beter om vis en brood nooit te combineren, maar ik snap best dat sommige snack behoeftes bevredigt moeten worden. Echt goede haring is net als asperges maar tijdelijk te verkrijgen.

Onthoud! Wil je afvallen, zal je MOETEN eten en tevreden zijn over je eten. Als jij jezelf iets verbied is het altijd maar een tijdelijke dieet omdat je toch weer zondigt en zodoende weer aankomt. Wil je afvallen moet jij je levensstijl aanpassen, bewust leven en kiezen voor gezond eten. Je mag zondigen, maar dan wel bewust en op de best mogelijke manier.

 Schrijf je in op de nieuwsbrief
en ontvang het E-BOOK met 10 heerlijke gezonde en vet verbrandende Smoothies en een heleboel supergezonde recepten en tips via e-mail geheel GRATIS.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.