Gezond eten

Calorieën tellen – Zin en Onzin

calorieën tellen

Hoeveel calorieën een mens nodig heeft, hangt af van de leeftijd, het geslacht en de beweging die iemand heeft. Daarnaast hangt het nog af van de stofwisseling, de aanleg en hoe het lichaam omgaat met hormonen. Wat op welk moment wordt gegeten en hoe het lichaam met dit voedsel omgaat. Ik ga nu een eenvoudige rekensom hier neer zetten, die al laat zien dat calorieën tellen op zich handig is, maar eigenlijk onmogelijk uit te voeren is.

De hele wereld heeft het erover en op de meeste verpakkingen kan je zien hoeveel calorieën erin zitten, zowel in eten als in drinken. Als je een verantwoord menu voor elke dag voor iedereen die in je huis leeft samen wilt stellen, heb je er een dagtaak bij. Jij hebt je behoeftes, maar elk gezinslid weer een andere.  Een recept voor 4 personen als voorbeeld kan dus nooit kloppen. Je weet dan nooit hoeveel iedereen op zijn bord moet krijgen. Wel is het handig voor per persoon verpakte snacks.

Als ik nu uitga van een gemiddelde calorieën behoefde van 2000 voor de vrouw en 2500 voor de man kom ik op het volgende

  • ontbijt vrouw 500, man 600
  • tussendoortje vrouw 150, man 250
  • lunch vrouw 500, man 500
  • tussendoortje vrouw 150, man 250
  • avondeten vrouw 600, man 700
  • avondsnack vrouw 100, man 200

Bij gezamenlijk eten kan het verschil al opgelost worden door de man bij het ontbijt een extra ei te geven en bij het avondeten een stuk vlees extra. De tussendoortjes en de avondsnack zijn dan individueel te pakken. In elk van de eetmomenten moeten ook de drankjes zitten. Een glas melk of sap heeft al rond de 200 calorieën. Reken nu maar uit hoeveel je mag drinken. Bijna niets, wil je goed eten. De rest van de dag thee en koffie zonder suiker en melk en water. In het geval van leven door calorieën te tellen blijft er dus bijna geen ruimte voor iets lekkers. Bij extreme inspanning mag voor beide 500 calorieën erbij. Dat is dan goed voor 2 tot 3 glazen bier,wijn of fris.

Waar zitten je prioriteiten? Lekker eten water drinken,  continue rekenen? op feestjes en als je een keer uit eten gaat met een schuldgevoel zitten of iets kiezen omdat caloriearm is en zo jezelf de pret ontnemen? Ik heb het hier nu over wat je daadwerkelijk nodig hebt, dus wil je afvallen moet je daar nog eens op inkorten.

Dus de 2000 voor de vrouw worden 1500 en voor de man de 2500 worden 2000. Ik ben van plan om binnenkort hier dag-menu’s neer te zetten met deze waardes. Ik ben vandaag al begonnen om een en ander samen te stellen, waar jullie veel mogen eten, maar weinig lekkers mogen drinken. Helaas zitten in de meeste dranken teveel calorieën.  Als je gaat tellen en toch veel en lekker  wilt eten, zal je daar dus aan moeten besparen. De menu’s zijn dan dus voor de hele dag en zorgen ervoor dat je ondanks het slanke eten geen extra trek hebt. Daarvoor dien jij je wel volledig aan de menu’s te houden. Daarin staat ook wat je mag drinken.

Ik ben op zich tegen het calorieën tellen, maar toch is het handig om ermee te beginnen om je bewust te worden van wat je eet en wat het met je lichaam doet. Verkeerd op calorieën letten zorgt voor een averechts effect Er zijn een paar ingrediënten en kruiden die de stofwisseling tijdelijk versnellen. Let op het tijdelijk. Veel van wat je snel, snel eet is misschien caloriearm, maar veroorzaakt het tegendeel. Je hebt gauw weer honger of het zorgt voor een vertraagde stofwisseling. Ook voel je  irritante verlangens die je laten snaken naar iets ongezonds als je zomaar caloriearm eet.

Je moet leren om je lichaam te geven wat die nodig heeft, zonder dat die de behoefde krijgt om reserves op te slaan. Dit is dan geen crashdieet, welk een jojo-effect oproept, maar de eerste stap tot een gezonde levensstijl. Je valt dus wel een paar kilo’s af, dan blijft het een tijdje stilstaan. Daarna ga  je langzaam maar permanent richting je gewenste figuur.

De eerste verloren kilo’s zijn meestal vochtverlies en spierafbraak, daarom is het belangrijk om ook op je bewegen te letten. We gaan niet extreem sporten, maar wel spieren dwingen om zich op te bouwen. Zodoende verbrand je meer calorieën, want spieren verbruiken zelfs in de slaap calorieën, vet heeft dan weinig kans.

gratis hulp bij het afvallen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.