Waarom teveel eten

Hormonen en de pil bij het afvallen

hormooneten

Elke maand weer zijn vrouwen aan hormonen overgeleverd. Ook bij mannen spelen hormonen een grote rol. Daar later in dit artikel over. Voor nu wil ik het over de maandelijkse cyclus hebben. Bij de dames begint het al in de pubertijd. Ineens groeien de borsten, worden de heupen breder en komt er vet, waar je geen vet wilt hebben.  De jongens beginnen eindeloos te eten en het meeste zet zich om in groei en spieren. De meisjes krijgen zin in eten, zeker tegen de tijd dat ze ongesteld moeten worden, maar mogen er niet aan toe geven. Het lijkt eigenlijk zo onfair dat het begrijpelijk is dat beide geslachten metaal geheel andere wegen gaan.

Veel vrouwen voelen zich vlak voor ze ongesteld worden een beetje humeurig. De een is verdrietig, de ander chagrijnig. Eten helpt. De zin in chocolade of een niet vast te stellen zin in iets is dan vrij groot. In mate daaraan toegeven is niet erg, maar helaas helpt het telkens maar tijdelijk, 10 minuten of zo om je beter te voelen. Het zijn de hormonen die ervoor zorgen dat het lichaam instinctief reserves wil opbouwen voor de baby, al is er helemaal geen baby. De heupen worden steviger om ruimte en steun te maken voor een bevalling, al zijn er geen babyplannen. Het lichaam luistert naar een oerinstinct en het is aan de geest het te overwinnen.

De pil nemen is geen oplossing, omdat het lichaam dan wel geen eitjes meer aanmaakt maar nog steeds instinctief dezelfde periode doorloopt. Van de pil wordt je trouwens niet dik, wel door de reacties die in het lichaam ontstaan. In de eerste instantie kan het lichaam denken, ik ontwikkel geen eitjes omdat er te weinig reserves zijn, dus in begin van het innemen van de pil probeert het lichaam het te winnen van de hormonen. Dit zetelt zich echter gauw zonder teveel schade.

Een lichaam reageert altijd instinctief van een heel oud oerbewustzijn. Het is wel te overtuigen, maar dan moet de geest (het mentale bewustzijn) wel winnen.

hormonen en de pil

Mannen hebben ook te kampen met een oerinstinct. Ze moeten jagen en vrouwen veroveren. Tegenwoordig zijn mannen heel anders als in de oertijd, maar nog steeds zijn er veel gelijkenissen te vinden. De meest extreme gevallen ervan vind je in de mannen die hormonen slikken om meer spieren te krijgen. In de huidige wereld valt er weinig te veroveren en te jagen. Ja op een baan of een grietje voor een nacht. Veel mannen ervaren dit echter niet als bevredigend. Met een lichaam als Arnold Schwarzenegger voelen ze zich mannelijker.  Koste wat kost, want de hormonen nemen wel hun libido weg en voortplanting is op zich het doel van een sterk lichaam. Maar dat zijn alleen de extreme gevallen.

Wel is het zo, dat veel mannen als ze uitgejaagd zijn, spreek getrouwd en vast in een baan waar ze de kost mee verdienen, ineens een verandering in de hormonen ervaren die ervoor zorgt, dat ze dikker worden.

Vrouw of man, als je er bewust van bent welke invloed hormonen op je lijf hebben, kan je er iets aan doen. Dit kan voornamelijk alleen mentaal. Behalve de typische mannelijke en vrouwelijke hormonen heb je ook nog eens stresshormonen, hormonen die ons een geluksgevoel bezorgen en veel meer. Het zou te ver gaan om daar over door te gaan, maar ik zeg altijd maar probleem erkent, probleem verbant. Als jij je bewust bent waarom je soms eetbuien hebt zonder extra stress of inspanning, kan je ze beheersen. Belangrijk ervoor is wel een goed eetpatroon welk aan al je behoeftes voldoet en je lichaam geeft wat nodig is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.