Waarom teveel eten

Dik vanwege geldgebrek- Goedkoop afvallen

dik door geldgebrekOnlangs kwam de aap uit de mouw bij een vriendin van mij: “Ik ben dik vanwege geldgebrek! Ik eet vaak uit de friteuse omdat ik geen geld heb voor echte maaltijden. Een zak patat kost 1 euro en een doos frikadellen 1 euro 50 , daarmee kan ik zeker 3 dagen eten, tussendoor een loempia of hamburger. Ik kom zo op een gemiddelde van 1.25 per dag voor het avondeten. Tussendoor knaag ik op worteltjes en eet ik stukjes komkommer om toch wat vitamines binnen te krijgen. Na aftrek van alle rekeningen houd ik maar 45 euro per week over voor eten en drinken. Ik drink al water uit de kraan. Ik wou dat ik kon afvallen, net zo goedkoop als de vette hap die ik nu nuttig.”

Het is werkelijk vreselijk, dat dit geen uitzondering is, maar dat veel mensen dit overkomt. Mensen in de schuldsanering en mensen met een erg laag inkomen kunnen wel een voedselpakket krijgen, maar met wat erin zit is vaak geen zinnige of gezonde maaltijd te maken. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben blij dat mensen extra voedsel mogen ontvangen, maar echt gezond zou ook leuk zijn. Ik heb een beetje rondgevraagd en in de pakketten zitten vaak ook veel luxe artikelen, maar geen gezoende samenstellingen, met die je twee weken gezond kan koken.

Goedkoop afvallen is in deze situaties dan ook niet mogelijk. Het ergste is nog wel, dat het klopt, dat je  maag het goedkoopst gevuld kan worden met ongezonde maaltijden. Dik vanwege geldgebrek! In oorlogstijden aten mensen veel kool, gezond, vullend, maar als enige groente toch tekortkomend. Veel mensen in deze tijd hadden dan ook gebreken en soms zelf een opgezet lichaam, vanwege ondervoeding en een tekort aan alles van de schijf van vijf. Ik kan helaas niets doen voor deze mensen, maar het is wel mogelijk om goedkoop af te vallen. Dan moet je wel een bepaald basis budget hebben.

De politiek veranderd regelmatig, er wordt altijd bezuinigd en de normale burger moet meer betalen. Met dit artikel wil ik even onder aandacht brengen, dat er ook in ons land mensen leven die honger hebben, die ongezond leven en een opgeblazen buik hebben, net als de mensen in ontwikkelingslanden. Ook hier kunnen mensen van rijst leven, maar zonder de nodige extra ingrediënten zal de levensverwachting tegen vallen. De tendens is wel, dat deze mensen meer geholpen worden, maar kinderen kosten al veel geld om op school geen buitenstaanders te zijn.

In ieder geval rade ik mijn vriendin soepen aan. Je kan voor weinig geld soepen maken. Slagers hebben vaak een soort restvoorraad van botten met vlees, (is misschien gênant om er naar te vragen, maar het is gezonder als friteuse hapjes) die kosten weinig en gaan een tijdje mee. Variëren met groentes die op dit moment  in overvloed groeien en zodoende goedkoop zijn en dan afwisselend aardappelen, rijst of deegwaar erbij doen. Is dan meer een allesineenpangerecht met weinig vlees, maar geeft meer voedingswaarde als patat en zo. Uiteraard help ik haar nu zoveel ik kan, maar er zijn enorm veel mensen met dit probleem, die ik niet allemaal kan helpen, dus dan maar deze oplossing. Veel groentes die wij kopen hebben zaden, zoals tomaat, paprika, pepers. De zaden zouden in het voorjaar geplant kunnen worden om in de herfst een rijke oogst binnen te halen. Alles is in te vriezen dus dat gaat dan weer een tijdje mee. Veel van deze groentes zijn eenvoudig in potjes te kweken, dus een grote tuin in niet nodig.

Geen geld hebben is zwaar, maar met een beetje improviseren en mogelijkheden zien en vinden, is het toch mogelijk om nog een beetje gezond te eten.

 

 

Categorieën:Waarom teveel eten

Getagd als:, ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.