Makkelijk afvallen

Alcohol en Afvallen

drinken als vetmaker

 

De meest bekende stelling is dat alcohol en afvallen niet samen gaan. Aan de andere kant bestaan er diëten die als hoofdingrediënt alcohol hebben, zoals een wijn of sherry dieet.  Wat is nu waar en welke invloed heeft alcohol op onze figuur? Kan je alcohol drinken en toch afvallen?

Om deze vragen te beantwoorden kom ik eerst met een paar feiten. Een glas bier of wijn heeft ongeveer de calorieën waarde van een dubbele bruine boterham met kaas. Vier of vijf glazen hebben  de waarde van een hoofdmaaltijd. Dus theoretisch zouden wij eten weg moeten laten om niet aan te komen van de drankjes. Dat is natuurlijk geheel niet gezond en al helemaal geen gezonde levensstijl. Als je pure alcohol drinkt heeft die op zich geen calorieën waarde, maar omdat de alcohol eerst verwerkt wordt, blijft het eten langer in je systeem zitten en krijgt meer tijd om vetreserves op te slaan. Sterke drank gemixt heeft natuurlijk de calorieën van de sap of frisdrank. Sap en frisdrank hebben ook veel calorieën, dus dat werkt weer dubbel.

Nu lijkt het dus dat alcohol erg slecht is voor het afvallen. Alcohol is ook niet gezond, maar een glaasje voor de gezelligheid of als onderdeel van een maaltijd, is niet ongezond. Sterker nog veel wetenschappers hebben al bekend gemaakt dat het een positieve invloed op lichaam en geest kan hebben. Met mate natuurlijk, teveel alcohol maakt meer kapot als je lief is.

Hier op deze blog geef ik wel calorieën arme recepten, maar op zich gaat het NIET om calorieën tellen, maar om een gezonde levensstijl. Sommige mensen drinken niet sommige wel. Dat is altijd je eigen keuze en hoort bij je manier van leven. Nog een keer ik bedoel geen overmatig alcoholmisbruik. Bij een gezonde levensstijl hoort een geregeld leven. Geregeld eten, geregeld drinken, geregeld bewegen. Het zorgt voor een goede stofwisseling, waardoor alles wat je eet en drinkt verbrand wordt en niet opgeslagen als voorraad voor slechte tijden.

Zolang je denkt, ik mag dit of dat niet zal je nooit afvallen.  Dit is één van de geheimen van mensen die alles kunnen eten en nooit aankomen. Zodra jij je lichaam geeft waar het om vraagt, heb je geen behoefde meer aan overdadige uitspattingen. Je eet en drinkt dan zonder na te denken, gewoon op de automatische pilot en voelt je gelukkig daarbij.

De geest van een mens zit soms raar in elkaar. Als je ergens naar verlangt, maar jezelf ontzegt, denkt je lichaam dat er een tekort aan is . Als jou het water in de mond loopt omdat je ergens zin in hebt, maar het komt niet in je lichaam, reageert je lichaam daar dus negatief (beschermend) op en begint automatisch reserves op te slaan.

Dus als afsluiting wil ik zeggen. Je kan gerust alcohol drinken op een feestje zonder eten weg te laten, dat mag niet eens. Ook kan je gerust s’avonds een glaasje wijn of bier bij het eten drinken. Je zal daar niet van aankomen, mits je ervoor zorgt, dat je lichaam ontvangt wat die nodig heeft. Je stofwisseling kan dan optimaal functioneren en alle nodige bouwstenen ontvangen en zodoende geen reserves aanmaken. Alcohol en afvallen passen dus wel bij mekaar, mits je niet overdrijft natuurlijk. Eten moet, wil je af vallen, alcohol drinken mag, maar moet niet.

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.