Recepten Hoofdmaaltijd

Afvallen met stamppot – caloriearm eten

tauge

Vandaag stamppot met witte kool en taugé. Biefstuk erbij (ander vlees mag natuurlijk ook) en jus van uitgelaten boter.

Ik noem nu even niet de hoeveelheid, omdat die aan te passen is. Wel wil ik even melden, dat aardappelen eigenlijk een groente zijn, anders als rijst en pasta dus. In Italië eten ze voornamelijk pasta maar ze verwerken ook aardappelen in hun gerechten als mede groente. Aardappelen hebben dus minder calorieën als rijst en pasta en een toegevoegde waarde in de vitaminehuishouding. Witte kool stond vroeger bekend als armelui eten, maar is nu vooral geliefd vanwege zijn enorme voedingswaarde. Goedkoop en super gezond dus.

Voor dit gerecht kook de benodigde hoeveelheid aardappelen, blancheer de fijngesneden witte kool en kruid de biefstuk met zout en peper. Bak de biefstuk vlak voordat de aardappelen gaar zijn en laat rusten in aluminiumfolie.

Prak de aardappelen, kruid naar believen, voeg de geblancheerde kool erbij en daarna de taugé. Smelt boter in een pan, voeg daaraan na het uitzetten van de pan groene kruiden toe, een scheutje yoghurt maakt het compleet.

Schep de puree op je bord, de biefstuk ernaast en giet de boter eroverheen. Niet teveel boter uiteraard.

Met stampotten kan je dus alle kanten op. Ook ijsbergsla is uitstekend om erin te verwerken. De groentes houden alle vitamines en de calorieën waarde is laag. De jus, saus  of boter is de grootste caloriebron, goed gekruid heb je minder jus nodig en mag je meer eten. Gegrild vlees is altijd de voorrang te geven aan gebakken vlees.

Nog een tip: als je last van teveel maagzuur hebt, dan is het kauwen op een stuk rauwe aardappel aan te bevelen. Als je vaak last van je maag hebt, is het handig om in je smoothie een halve rauwe aardappel te verwerken. Je proeft het niet, maar het helpt echt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.