Gratis Lessen

Les 5 – Kilo’s op de weegschaal

 het weegmoment op de weegschaalDe weegschaal is bij tijd en wijle onze ergste vijand. Om te beginnen al omdat wij er met tegenzin op gaan staan, als onze kleding weer eens knelt. We zijn bang voor het oordeel wat de weegschaal geeft.
OVERGEWICHT< TE VEEL GEGETEN< GEEN ZELFCONTROLE
lijkt de weegschaal te roepen.

Maar op zich is het flauwekul. We wisten al dat wij te zwaar zijn, daarom gingen wij ons wegen. Er zijn vaak van de momenten dat wij meer eten als normaal. Neem nu de feestdagen, bij vrouwen vanwege hormon schommelingen, bij mannen omdat ze gewoon dol op vet vlees en drank zijn. Frust, verveling, gemakzucht en verdriet zijn ook zo van de boosdoeners die ervoor zorgen dat wij naar troosteten grijpen.

De cijfers op de weegschaal zijn maar een indicator. De weegschaal meet niet echt of wij te dik zijn. Natuurlijk geeft de wijzer duidelijk aan dat wij te zwaar zijn, maar er komt meer bij te kijken. Lengte is belangrijk, bottenbouw ook, al wordt dit vaak als fabeltje gezien. Ook is het moment van het wegen en de kleding van belang bij het wegen. In de winter hebben wij immers meer aan en zijn de schoenen zwaarder.

Als jij je wilt wegen doe dat NIET elke dag. Pak een vast moment in de week of maand, zelfde dag-moment, vaste tijd. Weeg je naakt (onderbroekje mag) en de weegschaal moet altijd op de zelfde plek staan. Verschillen in de vloer of materiaal van de ondergrond kunnen verschillen in het gewicht geven, al zijn dat een paar gram wil je dat toch niet.

Na de gang na de WC weeg je minder, na het drinken van een glas water meer, dus de weegschaal is niet echt precies. Wegen is handig, maar vaak heb je ook verschillen in je hormoonhuishouding waardoor je gewicht op de weegschaal schommelt. Als je veel zout tot je hebt genomen houd je meer vocht vast, de weegschaal weegt vocht net zoals alles andere.

Nu kan je een centimeter gebruiken, maar bijna niemand kan echt goed meten. Je hebt vaak de neiging om succes af te dwingen en daarom zal je de centimeter strakker aantrekken. Wees gerust, dit is onbewust, je speelt niet bewust vals. Het komt gewoon van de frustratie af, dat je nu eindelijk een keer echt succes wilt hebben met afvallen. Uiteraard helpt het dus voor geen meter.

Je bent je overtollige kilo’s zat, je probeert van alles en niets helpt op lange duur. De Kilo’s op de weegschaal knallen je om de oren en je haat jezelf. Je hongert je even uit en dan eet je veel te veel om de frust kwijt te raken. Die raak je natuurlijk niet kwijt, die wordt alleen maar erger.

Mijn tip is, als je aan een dieet, nieuwe levensstijl begint, neem dan kleding die je te strak zit als graadmeter. Leg die apart en pas die elke maand zelfde dag van de maand één keer. Als je het goed doet zit de kleding steeds losser. Niet erin lopen , want dan wordt de kleding vanzelf wijder. Houdt die echt apart als een soort eerlijke weegschaal. De kilo’s geeft dit weegritueel niet aan, wel je verminderde omvang.

Afvallen gaat in begin vaak hard, staat dan een tijdje stil en komt dan veel te langzaam naar ons idee weer in gang. Klamp je niet vast aan de kilo’s of grammen op de weegschaal. Alle mensen zijn de éné dag en op de verschillende dagdelen altijd een paar gram lichter of zwaarder. Als je de juiste levensstijl volgt komt je ideale figuur vanzelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.