Mentaal afvallen

Gezonde relatie met eten

Liefde voor etenIn de loop van ons leven hebben wij allemaal een soort relatie met eten opgebouwd. Eten is natuurlijk levensnoodzakelijk. Toen wij kinderen waren was moeders kookkunst de beste van de wereld. Ze zorgde immers zo voor ons en papa verdiende het geld wat nodig was om goed te eten. Later op kamers hadden wij weinig tijd, geld of zin om goed en gezond te koken. Wie het geluk had om in de buurt van zijn ouders te wonen kon daar regelmatig aanschuiven of de koelkast leegruimen. Dan op een dag zijn wij samenwonend, eventueel met kinderen en zijn wij de zorgzame persoon. Dit is al een relatie met eten, het roept gevoelens op van gezelligheid, geborgenheid, de ruige studententijd en later de eigen zorgzaamheid.

Dan waren er nog van de momenten, dat wij ziek waren, een slechte dag hadden of een ander verdriet. Sommige zijn misschien gepest uit welke redenen dan ook en weer anderen hadden om welke reden dan ook weinig zelfvertrouwen. Eten werd een troost.  Ook gebruik(t)en wij eten weleens als vervanging voor iets. Als seksvervanger is eten alom bekent, maar ook als liefdevervanger doet eten het goed. Of de onvrede over ons werk, de uitblijvende bevordering, nare collega’s , nooit geld hebben voor spannende uitstapjes, noem maar op. Lekker eten is dan onze troost, onze vriend.

Heel misschien heb je wel een gebrek aan lekker eten ondervonden. Sommige kinderen mochten geen snoep van de ouders en uit huis gaan brengt ook zo zijn beperkingen met zich mee. Zo kan ik nog 1000 redenen opnoemen die onze relatie met eten beïnvloeden.

Een gezonde relatie met eten opbouwen

Dit zijn dus allemaal redenen waarom wij eten adoreren en verafschuwen. Te veel of ongezond eten wordt dus door gevoelens en herinneringen veroorzaakt. Een belangrijke stap is dus nu om onze relatie met eten goed te bekijken. Echt nauwkeurig onder de loop nemen. Wanneer en waarom eten wij en wat eten wij wanneer.

Een Tip:
Schrijf een tijdje elk moment als je iets eet, al is maar een klein snoepje in een boekje op. Schrijf erbij, waarom je eet. Is het honger, gewoonte, troost of gezelligheid? Hou dit een tijdje vol, laat zeggen twee weken en kijk er achteraf goed naar. Wel alles eerlijk opschrijven! Ik weet dat het lastig is, maar het is wel de eerste stap om de juiste relatie met eten op te bouwen.

Nog een vervelende zaak zijn reclames, restaurants die je tegenkomt, gepraat over recepten. Je wilt eigenlijk weigeren om naar lekker eten te kijken, zodat je niet in verleiding kan komen. Dat gaat dus nooit lukken, of je moet voor eenzame opsluiting kiezen zonder PC, mobiel en zo. Accepteer dat je eten lekker vind. Geniet van heerlijke maaltijden. Hou van eten, haat het nooit!

Als je dit opvolgt ben je op de goede weg om een gezonde en verantwoorde relatie met voedsel op te bouwen en een stap dichter bij een blijvend mooi figuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.